Blog cikkek. Krimzon Kft. Minden ami mezőgazdaság

Titkok a burgonyatermesztésről

Krimzon Kft
Krimzon Kft
2023.03.16 18:38
Titkok a burgonyatermesztésről

Talán nincs még egy olyan konyhanövény a világon, amit olyan sokoldalúan lehet felhasználni a főzéshez, mint a burgonyát. A burgonyát ez a sokszínű felhasználhatósága tette igen népszerűvé világszerte: sütve, főve, pirítva, töltve, püréként, köretként, főételként, önálló levesként, rakottan, fóliában sütve, salátaként, számos elkészítési módon készülhet finomabbnál finomabb étel belőle.

A burgonya (Solanum tuberosum), közismert nevén a krumpli a burgonyafélék családjába tartozó növény, amelyet világszerte termesztenek keményítőben gazdag gumójáért, alapvető élelmiszernövény, energiatartalma pedig egyharmada a kenyérnek.

 

Mire kell odafigyelnünk a burgonyatermesztés során?

 

Az egyik legfontosabb tényező a megfelelő fajta kiválasztása, a szakszerű talajelőkészítés, gondoskodás a tápanyagellátásról és utánpótlásról, valamint a megfelelő időpontban történő ültetés és a folyamatos növényvédelem biztosítására is figyelnünk kell, olvasható az AGRÁRIUM BLOG oldalán.

Első lépésként válasszunk megfelelő talajt a növénynek.

Vegyük figyelembe, hogy olyan talajt kell találni a növénynek, ami könnyen felmelegszik, azaz nem árnyékos a hely, a föld legyen enyhén savanyú, szerkezete pedig laza, morzsás.

A föld tápanyag utánpótlását el kell végeznünk tehát, erre kifejezetten alkalmas az istállótrágya.

4-5 kilogrammot juttassunk a földbe négyzetméterenként ősszel.

Amennyiben a műtrágya használata mellett döntünk, akkor foszforban és káliumban műtrágyát szórjunk a földbe őszi időszakban.

Ha viszont a műtrágyázást tavasszal szeretnénk végezni, akkor ebben az esetben nitrogénes típust válasszunk és tápláljuk vele a földet ammónium-nitrát formájában.

A legszebb gumókat hűvös, csapadékban gazdag vidéken, laza szerkezetű, humuszban gazdag talajban fejleszti a növény.

 

Mit kell tudnunk az ültetésről?

A megfelelő ültetés idő akkor van itt, ha a talaj felső 10-12 centimétere eléri a legalább 7-8 °C-os hőmérsékletet.

Ha a talaj eléri a fenti hőmérsékletet, akkor következhet az ültetőgumók talajban történő elhelyezése.

Nem kell túlságosan mélyre ültetni a gumókat, elegendő, hogy éppen a talajfelszín alatt legyenek. Körülbelül 75 cm-es sortávokat tartsunk, így egy hektárra nagyjából 50-55 ezer gumó kerül, tehát hektáronként 2,5-3 tonna vetőgumóra van szükségünk.

A növény 50-90 cm magasra nő.

Mivel a burgonya meglehetősen vízigényes növény, ezért már a gumókötés kezdetétől öntözni kell az intenzív gumónövekedés időszakának végéig.

Az árasztásos öntözési módszer azonban itt nem megfelelő eljárás, mert egyszerre 20-30 mm-nél több vizet nem szabad rálocsolni a földre.

Ezért öntözzük inkább gyakrabban és kevesebb mennyiségű vízzel.

A túlságosan sok öntözés következménye lehet a baktériumok miatti megbetegedés, mint például a sugárgombás varasodás, a hervadás és rothadás. 

Gombák, vírusok és kártevők támadhatják meg a növényt.

Gombás betegség a burgonyavész és a burgonyahimlő. Közel negyven féle vírusos betegség károsíthatja a növényt. Vírusos fertőzés okozza a levélsodródást és a gumófoltosságot.

A kártevőkkel is számolnunk kell, ezek közül a legismertebb a krumplibogár, lótücsök-, cserebogár lárva, de a közönséges burgonya-fonálféreg és a zöld őszibarack-levéltetű is kedveli a növényünket.

 

Mikor lehet betakarítani a növényt, mi tekinthető megfelelő érettségi állapotnak?

 

A burgonyaszedést akkor lehet elkezdeni, ha a szár és a levelek már elszáradt állapotban vannak, a gumó könnyen leválik és a héjat dörzsölésre, nyomásra nem lehet eltávolítani, nem hámlik le.

A betakarítást követően száraz, sötét helyen tároljuk néhány hétig, majd utána helyezzük csak végleges helyére.

Az üzletek polcain a felhasználás szerint háromféle burgonyával találkozhatunk, a burgonya lehet salátának való, nem szétfövő (A) vagy főznivaló, nem szétfövő (B) vagy sütnivaló, enyhén szétfövő típusú burgonya (C).

Ezeket megjelöléseket általában a csomagoláson olvashatjuk.

Salátának való fajta például a Somogyi sárga kifli és az Agata, főznivaló krumpli a Desirée és a Kondor, a sütni valók közé tartozik például az Agria és a Góliát.

Ha mégis elakadnál a burgonyatermesztés rejtelmeiben, további hasznos információkat és mezőgazdasági gépeket találsz itt a Krimzon Kft. weboldalán illetve szakértő kollégák segítenek hasznos tanácsokkal.