Blog cikkek. Krimzon Kft. Minden ami mezőgazdaság

Drónok a mezőgazdaságban

Krimzon Kft
Krimzon Kft
2023.03.16 19:05
Drónok a mezőgazdaságban

A mezőgazdaságban használatos drónok piaci értéke 2030-ra elérheti a 6 milliárd dolláros értéket, ami már önmagában is hatalmas növekedési előrejelzés, figyelembe véve, hogy 2020-ban ez az érték alulról súrolta az 1 milliárd dollárt. Hová ez a nagy rohanás?

Ez a növekedés alapvetően az alábbi tényezőknek köszönhető:

  • A népesség továbbra is növekszik, emiatt egyre nagyobb a nyomás a globális élelmiszerellátás tekintetében

  • Egyre több befektetői forráshoz jut a mezőgazdasági drónok fejlesztésére

  • Az “e-mezőgazdaság” térnyerése, az információs és kommunikációs technológiák fokozott alkalmazása

  • Növekvő automatizálás

  • Egyre nagyobb hangsúly a mezőgazdaság hatékonyságának növelésén

  • Világszintű igény a vízfelhasználás csökkentésére

 

Egy kutatás szerint:

„A drónok soha nem látott változást indíthatnak el a mezőgazdaság hatékonyságának javítása területén.

Ezeket a drónokat leginkább talaj- és szántóföld elemzésre, termésfigyelésre, öntözésre, permetezésre, termény-egészségügyi felmérésre és állatállomány-ellenőrzésre használják.

A drónok használata egy olcsó és gazdaságos módja a gazdálkodás irányításának, támogatja az időigényes és nehéz feladatok elvégzését, miközben jó hatása van a költségek csökkentésének területén is.”

„A mezőgazdasági drónok például 40-60%-kal gyorsabban tudnak permetezni a kézi permetezéssel szemben és 30-50% vegyszert takarítanak meg. Továbbá a mezőgazdasági vízfelhasználás akár 90%-át is képesek megtakarítani.”

 

Mi lassíthatja le ezt a hatalmas növekedést?

A drónoknak azonban jelenleg még vannak technikai korlátai, mivel a mezőgazdasági drónok piaca típusonként nagymértékben szegmentált hardver és szoftver szempontjából egyaránt.

Hardver

A teljes mezőgazdasági drónpiacon 2019-ben még a hardverek uralták a részesedést.

Ez annak köszönhető, hogy a drónok élettartamának és teljesítményének növelése, valamint versenyelőny megszerzése érdekében egyre nagyobb szükség volt a drón hardverelemeinek cseréjére, frissítésére és módosítására.

Emellett nőtt az érdeklődés az extrém éghajlati körülmények között is működőképes eszközök iránt.

A mezőgazdasági drónok piaca forgószárnyas, rögzített szárnyú és hibrid drónokra oszlik.

A teljes hardverpiacon 2019-ben a forgószárnyas eszközök képviselték a legnagyobb részesedést, köszönhetően a kompakt kialakításnak, nagyobb teherbírásnak, könnyű kezelhetőségnek és a többi dróntípushoz képest alacsonyabb árának.

Szoftver

Az alkalmazott szoftverek gyors növekedése elsősorban a fejlődő szoftvertechnológiának és a pontosabb adatelemzés iránti növekvő igénynek tudható be. A mezőgazdasági drónok piaca felhasználás alapján az alábbiak szerint csoportosítható:

  • Precíziós mezőgazdaság

  • Állatállomány megfigyelése

  • Üvegházi felhasználás

  • Öntözés

  • Precíziós haltenyésztés

  • Egyéb alkalmazások

2019-ben a precíziós mezőgazdaság tette ki a legnagyobb részesedést a mezőgazdasági drónok teljes piacán, köszönhetően a drónok iránti növekvő keresletnek számos precíziós mezőgazdasági műveletben, beleértve a gyomfelderítést, a növényszámlálást, a termés-egészségügyi monitorozást és a betakarítási időszak monitorozását. 2019 és 2025 között azonban előre láthatóan a mezőgazdasági öntözési drónok piaca produkálja majd a leggyorsabb növekedést.

Földrajzi tényezők

Földrajzilag a globális mezőgazdasági drónpiac Észak-Amerikára, Európára, Ázsia-Csendes-óceáni térségre, Dél-Amerikára, a Közel-Keletre és Afrikára oszlik.

2019-ben Észak-Amerika foglalta el a piac legnagyobb részét, ezt követte Európa és Ázsia, valamint a csendes-óceáni térség.

A népesség gyors növekedését, a kiváló minőségű termények iránti növekvő keresletet és a növekvő elkölthető jövedelmet tekintve azonban várhatóan az észak-amerikai régió lesz a mezőgazdasági drónok legnagyobb felhasználója 2025-ig.

A Sony és az Intelligens Mezőgazdaság

A Sony támogatja a drónok segítségével üzemeltetett mezőgazdasági ágazatot, ezért a közelmúltban frissítette mezőgazdasági dróntechnológiáját, a Smart Agriculture Solution-t.

Létrehozott egy online képzési akadémiát, valamint egy oktatóvideó-könyvtárat, valamint bejelentette, hogy webináriumokat is fog a jövőben szervezni.

A 2019-ben piacra dobott Smart Agriculture Solution egy drónra szerelt multispektrális, azaz többcsatornás érzékelőegységből és egy úgynevezett Fast Field Analyzer képszoftverből áll, amely a szántóföldi gazdálkodást, annak megfigyelését és elemézését támogatja.

A Sony elmondása szerint a rendszeres szoftverfrissítés biztosítja a termék folyamatos fejlődését, bővítve ezzel képességeit és funkcionalitását.

Az online képzési akadémia igény szerinti videókat tartalmaz olyan témákban, mint a helyszíni telepítés és előkészítés, a helyszíni repülés üzemeltetése, az adatrögzítés és -feldolgozás.

A Covid-19 hatása a mezőgazdasági drónhasználatra

Sok európai országnak egyre nagyobb problémát jelent a megfelelő munkaerő biztosítása a gyümölcsök és zöldségek betakarítása során. Habár például az Egyesült Királyság kormánya felszólította a lakosságot, hogy segítsenek a 2020-as betakarításban, a koronavírus-válság idején a mezőgazdasági drónok nyújthatnak megoldást.

A COVID19 világjárvány alapjaiban változtatta meg a mezőgazdaság helyzetét, azonban a járvány csak tovább súlyosbította azokat a problémákat, amelyekkel a gazdálkodók az elmúlt években a munkaerő toborzás során tapasztaltak.

A termelők, munkások és különböző logisztikai tevékenységek hatalmas infrastruktúrája látja el a népességet gyümölcsökkel és zöldségekkel.

Amíg a mezőgazdasági robotok kora felgyorsult, a drónokat mégis nagyrészt inkább terményfelmérésre használták, az állatállomány-megfigyelés egyre terjedő alkalmazása mellett.

Mivel azonban a mezőgazdasági termelők hiánya a koronavírus után sok országban a jövőben csak növekedni fog, a dróntechnológia gyors fejlődése, az automatizált repülő szerkezetek hada lehet a jövő, amely támogatja vagy végrehajtja az olyan munkaigényes feladatokat, mint például az éves betakarítás.